Říká se, že každou zemi člověk nejlépe pozná tak, když ji ochutná. Proto ať už se budete nacházet kdekoliv, vždy ochutnejte tamější kuchyni – typické pokrmy, které ve vás zanechají nezapomenutelnou gastronomickou vzpomínku. Stejně jako se ochutnává Itálie, ochutnávají se také Maledivy, které patří k velmi atraktivním destinacím nejen kvůli své kuchyni, ale také díky zdejšímu potápění se žraloky nebo díky stále krásnému počasí, jež patří k hlavním lákadlům. Nabízí se však otázka, co si z maledivské gastronomie nenechat ujít, co ochutnat.
O maledivské kuchyni
Nejdříve je nutné si maledivskou kuchyni krapet představit. Lze říct, že díky velkému dovozu potravin z blízké Srí Lanky a Indie je maledivská kuchyně inspirována těmito destinacemi. Jídla jsou často hodně kořeněná, také pikantní a často v nich dominuje kokosové mléko.
Maledivy jsou typické svými čerstvými rybami. Ryby byly součástí už jídelníčku domorodců a od té doby jsou hlavní složkou potravy. Jelikož se zde pokrmy připravují z čerstvých ryb, lze konstatovat, že chutnají zcela jinak, než jak je známe u nás.
Zeleniny se používá málo
Pokud nejste milovníkem zeleniny, přijdete si zde na své. Zelenina se zde využívá jen velmi málo, převládají právě zmiňované ryby, které dodávají člověku potřebné vitaminy a bílkoviny. Ze zeleniny se však můžete setkat s česnekem nebo cibulí, což jsou druhy, které se využívají při vaření maledivských pokrmů poměrně hodně v porovnání s jinými druhy zeleniny. Také se využívají chilli papričky, které dodávají jídlům zmiňovanou pikantnost.
Jaké pokrmy jsou pro Maledivy typické?
Tradiční maledivskou svačinou jsou například smažené rybí koule, které se obalují v mouce a listovém těstu. Také se často jako svačina podávají rybí koláčky nebo kokosové mléko s růžovým pudinkem. K hlavním jídlům se řadí ryby připravované na sto různých způsobů, přílohou bývají brambory nebo rýže.