Maledivy se musí ochutnat. Co si nenechat ujít?

Maledivy se musí ochutnat. Co si nenechat ujít?

Říká se, že každou zemi člověk nejlépe pozná tak, když ji ochutná. Proto ať už se budete nacházet kdekoliv, vždy ochutnejte tamější kuchyni – typické pokrmy, které ve vás zanechají nezapomenutelnou gastronomickou vzpomínku. Stejně jako se ochutnává Itálie, ochutnávají se také Maledivy, které patří k velmi atraktivním destinacím nejen kvůli své kuchyni, ale také díky zdejšímu potápění se žraloky nebo díky stále krásnému počasí, jež patří k hlavním lákadlům. Nabízí se však otázka, co si z maledivské gastronomie nenechat ujít, co ochutnat.  

O maledivské kuchyni 

Nejdříve je nutné si maledivskou kuchyni krapet představit. Lze říct, že díky velkému dovozu potravin z blízké Srí Lanky a Indie je maledivská kuchyně inspirována těmito destinacemi. Jídla jsou často hodně kořeněná, také pikantní a často v nich dominuje kokosové mléko.  

Maledivy jsou typické svými čerstvými rybami. Ryby byly součástí už jídelníčku domorodců a od té doby jsou hlavní složkou potravy. Jelikož se zde pokrmy připravují z čerstvých ryb, lze konstatovat, že chutnají zcela jinak, než jak je známe u nás.  

Zeleniny se používá málo 

Pokud nejste milovníkem zeleniny, přijdete si zde na své. Zelenina se zde využívá jen velmi málo, převládají právě zmiňované ryby, které dodávají člověku potřebné vitaminy a bílkoviny. Ze zeleniny se však můžete setkat s česnekem nebo cibulí, což jsou druhy, které se využívají při vaření maledivských pokrmů poměrně hodně v porovnání s jinými druhy zeleniny. Také se využívají chilli papričky, které dodávají jídlům zmiňovanou pikantnost.  

Jaké pokrmy jsou pro Maledivy typické? 

Tradiční maledivskou svačinou jsou například smažené rybí koule, které se obalují v mouce a listovém těstu. Také se často jako svačina podávají rybí koláčky nebo kokosové mléko s růžovým pudinkem. K hlavním jídlům se řadí ryby připravované na sto různých způsobů, přílohou bývají brambory nebo rýže.