Kolagen doplňujte už před třicítkou. Jenže odkud ho brát?

Kolagen doplňujte už před třicítkou. Jenže odkud ho brát?

Už jste slyšeli o kolagenu? Pravděpodobně ano. V televizních reklamách je často zmiňován u produktů proti vráskám nebo na klouby. Pokud hovoříme o kolagenu, hovoříme o ve vodě nerozpustné bílkovině, která funguje jako takové lepidlo na naše klouby. Nejen, že pojí veškeré buňky v našem těle, ale také je dokáže opravit, pakliže dojde k jejich poškození. I proto kolagen označují odborníci za velice důležitou a nenahraditelnou bílkovinu. Bohužel se z našeho těla po třicátém roce života začíná vytrácet. 

Je naší povinností kolagen do těla znovu dostat

To, že se kolagen z těla vytrácí je naprosto přirozený proces. Tělo v průběhu let vyžaduje takové množství kolagenu, které však už tělo nedokáže vyprodukovat samo. Je důležité začít kolagen do těla dodávat, a to ještě před třicítkou, aby ani po třicítce nebyly nijak ohroženy nebo zpomaleny všechny funkce těla, na kterých se kolagen podílí. 

Je mnoho způsobů, jak kolagen do těla dostat. Většina lidí sáhne po doplňcích stravy, jiní poté po elixíru mládí Rays of Beauty. Věděli jste ale, že kolagen můžete do těla dostat i jezením správných potravin?

Jaké potraviny podporují tvorbu kolagenu?

Sice samotná látka kolagen se najde jenom v hrstce potravinách, ovšem existují potraviny s látkami, které podporují tvorbu kolagenu. Konkrétně se vyplatí konzumovat potraviny, které jsou bohaté na aminokyseliny – právě z aminokyselin se kolagen skládá (konkrétně mluvíme o glycinu a prolinu). Další látkou, která přímo podporuje tvorbu kolagenu je vitamin C. 

Ptáte se, kde vitamin C najdete? Tak především v citrusech. Co ale řada lidí neví, je, že kolagen se nachází i v rakytníku (zde se dokonce nachází větší množství vitaminu C než ve zmiňovaných citrusových plodech). Obecně se najde vitamin C také v zelenině a ovoci, například v jahodách nebo paprice.